lördag 7 mars 2009

Alla har vi rätt att vara barn...

Sitter och researchar lite, vi har det verkligen riktigt riktigt riktigt bra vi som bor i Sverige. Nu har jag jobbat lite med barnkonventionen, vilkjet till stor del handlar om att barn ska få bara just barn, med allt vad det innebär. Barn är man till den dagen då man fyllt 18.

I Sverige har vi som barn inget ansvar, ellr klart man har ansvar till viss del. Men i Sverige är det dom vuxna som ska ansvara över oss. Som barn ska du itne behöva fundera kring om det finns mat att äta, du ska inte behöva fundera kring att få hjälp om du blir sjuk. Det behöver vi inte här i Sverige, men alla länder har det inte lika bra ställt.

I Filippinerna ser det ut på ett helt annat sätt. Så klart finns det skillnader även där, men de flesta familjer består av 4-100 barn och två föräldrar. Ofta lever även hela släkten tillsammans. Här har barn inte rätt att vara barn, har är det barn som får ta det största ansvaret, en 8 årig flicka kan vara den som behöver ta hand om sina syskon, se till att det finns mat på bordet. De flesta barn arbetar. De flesta har tillgång till utbildning, men sjukvård är något de saknar. Bra och fri sjukvård. Har du itne perngarq, lr försäkring så får du den dagen du står där i entren till sjukhuset ett nej, saknar du pengar och föräkring så har du inten rätt till sjukvård. Så borde det inte få vara, det är trots allt en mänsklig rättighet. Du sak ite som 8 åring behöva ta ett sådant stort ansvar, det är helt oacceptabelt. Sådant ska inte ens existera i din hjärna.

Gör vi inget så kommer detta aldrig förändras, men tillsammans fixar vi det. Eller hur?

Nu ska jag fortsätta med mitt arbete, är förhoppningsvis snart klar, Therese.

Inga kommentarer: